Monday, 27 June 2011

Cinta yg mengawal diri. Episod 2


Di LatteLoveCafe, 10.15pagi.
“hotmilk Latte please” Shina memesan minum dan terus duduk dicorner cermin kaca berhadapan Menara Greentea.
“that’s all ms?” waiter asking
“Yup, thank you” Shina tersenyum, sedang menikmati suasana sibuk di hadapannya ada seseorang menyapanya dari arah belakang.  “Ms can I seat here?” seorang lelaki tegap bertanya sambil tangannya menunjuk kearah kerusi sebelah Shina.
“owh.. yes you can.” Shina hanya toleh sekejap sambil menghirup air Lattenya.  Suasana org berjalan kaki ke tempat kerja dan orang yg sedang berjalan-jalan makan angin, wargh….. indahnya.
“hey, you wearing that cream blazer with the logo of stars means that you are working at the Event Entertainment right?” the man keep bothering Shina.
“yes, I am, why?”  Shina staring at him for awhile.
“owh, I’m Kent from Sunbank” he introduce himself with handshake.
“I’m Shina, you from Sunbank opposite my company right?”
“Yes, and this is my card.” He give Shina one of he’s business card.  Shina membelek2 business card dia.  “ok,thanks anyway, I get to go now.”  Shina hanya senyum dan memandang pergi.
“excuses me” Kent mempalangkan tangannya untuk m’halang Shina
“hey!” Shina terkejut.
“ Owh, I’m sorry.  I hv give u my card can I have yours?” Kent smile
“Kent right? I don’t give strangers my card at else I bump to you three times or in event/meeting”  Shina tak suke orang sesuka hati memiliki kadnya so shina berterus terang.
“ok, sorry to bother you, see you again then.” Kent glances and turns down his arm with a smile.

Shina terus pergi setelah kent menurunkan tangannya.  Shina selalu di kerumuni dengan lelaki yang tidak dikenalinya, Shina terus beredar tanpa menghiraukannya. 
“Hye Shina, Morning” seorang yg berselisih dengannya menyapa.  Shina yang tengah angin menoleh kearah jejaka tersebut. 
“Hey! Dean, kau da lame x Nampak!” Shina terus menepuk bahu jejake tersebut rupenya dy adalah kawan kolejnya dulu.
“Kau yg sibuk memanjang, aku selalu je kt sini” Dean senyum dengan ayat pelik Shina
“owh aku la yg salah sekarang? Ko skg makin lama makin seri je, da nk kawen da ke ?” Shina tersenyum sinis
“woi, seri lak, aku tau la aku sentiase hensem, ko tu je yg x nk… hahahhahah” Dean gelak sebenarnya Dean adalah jejaka yg telah menambat hati Shina diwaktu kolej dulu tetapi kerana Dean jatuh hati dengan kawan Shina, Shina hanya terima dengan tulus, tp x lama 3 bulan je, Dean putus ngan kawan Shina kerana kawannya ade scandal lain.  Shina tak nak memburukkan kawannya walaupun die tahu perangai buruk kwnnya .  

Sejak itu Shina lupekan dirinya yg mempunyai hati, walaupun diketuk, dipukul & diloceng pintu hati Shina x kn terbuka untuk sesuatu yg bernama CINTA. 
Dalam pemikiran Shina “Cinta? Aaaaaar… hanyala mainan kata2 x de lebih dari tu.  Bosan. Kerja? He3, walau sakit, penat, happy… kerja lebih dari segala-galanya.  Tak menyusahkan”  

Balik ke cerita tadi. Shina dan Dean berbual panjang tapi terbantut kerana Shina ade meeting.
“Da ar, kalu layan ko sampai esk pon x habis, aku ade appointment ni nanti aku lambat lak. Bye”. Shina melambai tangan pergi.
“Shina nanti ku call tau kite borak lame sikit.  Da lame x jumpe ko.” Dean sambil melambai.
“hah? Ko ade no phone ku ke? Kalu ade call la.. hahahha” Shina x berapa igt pernahkah dy bg no phone kt Dean atau x tula sebab Shina gelak dan melangkah pergi ke Hotel Ariwana.  Bersambung......

Tuesday, 21 June 2011

Cinta yg mengawal diri. Episod 1

Cinta yg mengawal diri.
Pagi 8.00, Di Negeri Sakura.
“Kriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiing!!!!!!!!!!!!!” jam loceng berbunyi, dengan pantas tangan Shina mematikan “Pap!!”
“aaaaaaaaaaaaarrrrghhhh, bisingla pepagi ni da la semalam tak bole tido!! Aiyo!” Shina membebel sendirian.
Shina seorang yang kuat berusaha, sejak dia di bangku sekolah hingga la dia bekerja sebagai Management Executive, di sebuah Syarikat Entertainment.  Shina seorang yang kuat walau bagaimana carapun dia akan cari yang terbaik.
Shina yg terkebel2 membuka mata yang ngantok melihat jam.  “da pukul bape ni?”
“EIGHT!! TEN MINUTES!!!” jam Shina bersuara lantang. Haha.. sekarang zaman da moden jam pon bole bersuare da… 
“Aiyooo, diam ar kau jam!!!”   walaupun Shina mengantok mcmane pon dy tetap bangun sebab bg Shina selain duit perlu dicari walaupun kite sakit sekali pon, however tired you are, you must go to work to achieve your monthly goal.  Masuk kerja pukul 10.00pagi, seperti biasa Shina akan bangun awal 2 jam tapi hari ini dia terlambat 10 minit
“Adoi, lambat 10 minit pulak hari ini hahaha, tak pe bukan selalu”  Shina ketawa sendiri.  Shina selalu berpegang pada prinsipnya PEREMPUAN DI DUNIA INI SEMUANYA CANTIK CUME  BEZANYA RAJIN DAN TAK RAJIN JE.  Cube anda lihat semua perempuan semua ada kelebihan sendiri, bile mereka rajin mereka akan cube untuk memperbaiki kecantikan mereka supaya jadi lebih cantik dan menawan hati sesiapa saja yang memandangnya dan juga senyuman yang menawan.
Tempat kerja Shina tidak jauh dari rumahnya dia hanya perlu berjalan kaki selama 20 minit, Shina tidak hiraukan mereka yang suka mengejeknya “hey Shina bile nak berkereta? Asyik jalan kaki je? Hahaha” Shina lebih selesa berjalan kaki kerana Shina berpendapat hanya 20minit satu hari dia dapat bersenam apasalahnya berjalan kaki ke tempat kerja, Shina tersenyum apabila memikirkan mereka yang cetek akalnya.
1jam kemudian,
Shina sudah siap utk pergi ke tempat kerja.  Sambil berjalan kaki ke tempat kerja Shina suka menikmati keindahan taman dan pokok2 bunga sepanjang jalan.  Bahkan, kadangkala Shina tidak perasan dia sudah sampai di tempat kerjanya. Sesampai ditempat kerja, “Selamat Pagi Shina”  Semua staff di pejabat menyapanya, “Selamat Pagi” SHina menjawab pendek.
Shina yang bekerja di Syarikat Event Entertainment sebagai Marketing Executive Management sungguh peramah dengan staffnya walaupun peramah dia tetap tegas dengan tugasnya. 
Tuk..tuk…tuk..tuk…

“Masuk” shina bersuara
“Ms. Shina, harini ada appoiment dengan Director Syarikat Cube mengenai Consert akan datang, pukul 11.00pagi di Hotel Ariwana, lunch pulak Ms. Ada meeting dengan Executive Event, pukul 4 petang Ms. ada meeting dengan Group Eventpower, itu saja, Ms. nak ape2? Minum?”  Miho secretary Shina mengexplainkan Schedule bossnya untuk satu hari
“Miho, I nk hotchoclate ea…. Hehe.. Miho ah, minuman2 I ade lagi tak, kalu tak de bagitau I hari ni, I nk pergi shopping barang dapur esk.”
“ada lagi tapi tinggal 3 atau 4 je pack lagi, erm, roti da habis tau, biskut tpon tinggal sikit je.”
“ok, ada ape2 nk saya beli lagi? Nty kalu ade ape2 listkan ea, bgtau saya. ea Miho, tak payahla buat air, I nk pergi minum kat bawah and terus ke Hotel Ariwana, ok.”
“Baik boss”